Malajská kuchyně vychází ze tří hlavních etnických skupin obyvatel, mezi něž patří Malajci, Indové a Číňané. Všichni mají své vlastní specifické kuchyně, které se více či méně prolínají s těmi ostatními. Dále zde můžete pozorovat vlivy Thajska, Indonésie, Japonska, Korei a Blízkého východu. Díky tomuto pestrému mixu je Malajsie doslova rájem pro gurmány a dobře se najíst tady opravdu není problém. Neustále budete objevovat nové a nové chutě a jídlo vás jen stěží začne nudit.
Malajská kuchyně: základní informace
Malajsie má tři hlavní kuchyně: malajskou, čínskou a indickou. To ale není vše. Během staletí míšení jednotlivých kultur vznikla také subkultura a s ní spojená kuchyně Baba Nyonya (Peranakans), jejíž kořeny sahají a která je stále nejsilnější na Penangu. Dalším typickým příkladem jsou Mamak, tzn. potomci tamilských imigrantů, nebo chcete-li indických muslimů, kteří dali Malajsii populární Nasi Kandar. Kombinací různých kultur je tu ale mnohem více, díky čemuž je malajská kuchyně pestrým mixem plným chutí a vůní, které se vám rozhodně neomrzí objevovat.
Nezapomeňte si přečíst kompletního Průvodce Langkawi, ve kterém najdete všechny podstatné informace pro vaši dovolenou. Dozvíte se například, jak se na Langkawi dostat, jak se zde přepravovat, kdy je jaké počasí nebo jaká zajímavá místa ostrov ukrývá. Pokračujete-li z Langkawi dále do Thajska, přečtěte si článek Koh Lipe: doprava z Langkawi, ceny, peníze, ubytování, aktivity. Další užitečné informace pak ukrývá Průvodce Malajsie.
Často používané suroviny
Co se jídel týče, používají se v Malajsii hodně arašídy, sušené ančovičky, vejce, cibule, česnek, zázvor, kurkuma, tamarind, krevetová pasta, koření jako je kardamom, skořice či badyán, a pro jihovýchodní Asii méně typické brambory. Ovšem ne jako příloha, ale jako součást jídel (typicky např. Curry Ayam, tzn. kuřecí curry), ke kterým se jí rýže. Dále samozřejmě rýže, nudle, čerstvá zelenina a bylinky, tofu, tempeh a maso v různých úpravách.
Malajská kuchyně je hodně o smažených pokrmech a cukru, především u street foodu a stánků s různými menšími chuťovkami („kuih“). Naštěstí se ale vedle toho dá najít také zelenina a tofu nebo tempeh.
Je malajská kuchyně vhodná pro vegetariány a vegany?
I když najdete na většině míst zeleninu, tofu a tempeh, neznamená to, že jídla jsou 100 % veganská či vegetariánská – do jídel se přidávají rybí a ústřicové omáčky, krevetové pasty nebo sušené krevety či ančovičky. V omáčce složení těžko poznáte, proto, pokud si chcete být jistí, že jíte opravdu vegansky, vždy se předem zeptejte. Další alternativou jsou veganské restaurace, kterých tu sice není příliš, ale jsou.
Malajské restaurace jsou halal, co to znamená?
Vzhledem k tomu, že většinovou skupinou obyvatel jsou Malajci (cca 65 %), kteří vyznávají islám, jsou všechny malajské restaurace a jídla halal. Halal mohou být i indické, čínské nebo thajské restaurace, halal je také McDonald, KFC, Starbucks a další řetězce.
Pojem halal je u nás známý, je ovšem mylně vykládaný jako způsob porážky zvířete. Co tedy znamená pojem halal? Jedná se o soubor pravidel, která jsou zaměřena na čistotu jídla. V obecnější rovině se pojem „halal“ používá na vše, co je povolené, schválené, v pořádku (zakázané se označuje jako „haram“).
Co tyto podmínky zahrnují? Například zákaz konzumace alkoholu a vepřového masa a výrobků z něj nebo dodržování hygieny při přípravě jídla. Aby restaurace získala halal certifikaci, musí projít kontrolou a schvalovacím procesem ze strany státních institucí.
Samotný způsob porážky se nazývá dhabíha. Jedno z pravidel říká, že smrt má být rychlá a zvíře při ní nesmí trpět. Pokud zvíře při porážce trpí, je maso považováno za nečisté – což historicky pochází z faktu, že maso kontaminované krví se v horku rychleji kazí.
Bůček a slaninu si tu ale dáte, kde?
Číňané se halal pravidly neřídí, takže v jejich restauracích si můžete užít výborně připravený bůček. Stejně tak existují čínské nebo západní obchody, případně specializované non-halal sekce v supermarketech, kde si můžete koupit slaninu, salámy a další potraviny, které v malajských obchodech neseženete.
Čeká vás dovolená na Langkawi a chcete se dobře najíst? S interaktivní mapou restaurací Langkawi již nikdy nebudete bloumat ulicemi ve snaze dobře se najíst nebo rozpačitě přešlapovat u místních podniků, u kterých nevíte, jak fungují. Místo toho půjdete na jisto a vždy se dobře najíte. V e-booku najdete mapu a popis 71 podniků, které jsou rozdělené na asijské, západní a vegetariánské restaurace, místa s pěkným výhledem, kavárny a bary. Mapa je doplněná informacemi o jídlech, typech lokálních restaurací a další užitečné rady.
Chcete ochutnat co nejvíc? Zajděte na night market
Kde se dobře najíst, ochutnat různé dobroty, které nabízí malajská kuchyně a neutratit týdení rozpočet? Zajděte na night market, neboli noční trh. Chcete-li tak učinit na Langkawi, můžete téměř každý den, pokaždé však na jiném místě. Při návštěvě nočních trhů se vám bude hodit slovníček a přehled jídel, které uvádím níže. Trhy začínají po 18:00, po 19:00 jsou zde již všichni prodejci. Konec je kolem 22:00.
Netušíte, jak se v jídle zorientovat? Pojďte se mnou na Food tour, kde se dozvíte vše potřebné nejen o night marketu, ale i o tom, jak fungují místní restaurace, jak si objednávat nebo kde si zaručeně pochutnáte.
Chcete-li se o místní kuchyni dozvědět ještě více, pojďte se mnou na kurz vaření, při kterém se dozvíte nejen podrobnosti o surovinách, ale také si vaření vyzkoušíte – a samozřejmě ochutnáte. Více informací najdete na stránce Kurz vaření: pronikněte do tajů malajské kuchyně.
Přehled night marketů na Langkawi dle jednotlivých dnů
Po kliknutí na název night marketu budete přesměrováni přímo na Google mapy.
- Pondělí: Ulu Melaka Night Market (v centrální části ostrova).
- Úterý: Kedawang Night Market (10 minut na skútru od Cenangu, menší night market).
- Středa: Pekan Kuah Night Market (hlavní město ostrova).
- Čtvrtek: Temoyong Night Market (5 – 30 minut pěšky z hotelů na Cenangu).
- Pátek: Air Hangat Night Market (vesnice před Tanjung Rhu).
- Sobota: Pekan Kuah Night Market (stejné místo jako ve středu).
- Neděle: Padang Matsirat Night Market (za letištěm směrem na Sky Bridge).
Tradiční jídla Malajsie aneb na čem si pochutnat
Více fotek s popisy a cenami jídel najdete v galerii na Facebooku.
- Nasi Ayam: Rýže a pečené kuře, podáváno s malou miskou vývaru a dvěma omáčkami – sójovou a chilli, samotné jídlo není pálivé, pálivá je pouze omáčka.
- Nasi Lemak: Kokosová rýže, smažené kuře, vajíčko na tvrdo, okurka, smažené ančovičky a arašídy, Sambal (pálivá omáčka).
- Roti Canai: Placky z mouky patřící mezi nejoblíbenější snídaně. Největší klasika je s curry omáčkou, další varianty zahrnují různé slané a sladké náplně (u dětí určitě zaboduje banán a nutela).
- Laksa: Polévka s rýžovými nudlemi, mungo klíčky, krevetami, mátou, limetkou… Ingredience a chutě se liší dle oblastí. Mezi nejlepší patří Laksa z Penangu.
- Nasi Goreng: Smažená rýže se zeleninou a různými druhy masa. Podává se s volským okem (někde je v ceně, někde musíte objednat zvlášť), standardně se připravuje s chilli, pálivá ale příliš není.
- Mee Goreng: Smažené nudle se zeleninou a různými druhy masa. Podává se s volským okem (někde je v ceně, někde musíte objednat zvlášť), v základu je chilli pasta, intenzita pálivosti se liší dle jednotlivých úprav.
- Satay: Grilované kuřecí, hovězí, kozí, jehněčí, mořské plody či játra na špejli s arašídovou omáčkou, obvykle jen lehce pikantní.
- Rendang: Různé druhy masa (nejčastěji hovězí a kuřecí) vařené v kokosovém mléce, obvykle lehce pikantní. Jedno z nejtradičnějších malajských jídel.
- Nasi Campur: Není jídlo ale způsob podávání jídla v lokálních restauracích. V překladu znamená rýže (nasi) + bufet (campur). Jedná se tedy o samoobslužné restaurace, kde si sami nabíráte z již hotových jídel.
- Nápoje: Mezi největší klasiky Malajců patří Milo (kakao), Teh Tarik (čaj s mlékem), ledový čaj a různé druhy ovocných šťáv a džusů. Bohužel často extrémně sladké, takže je vždy lepší poprosit o méně cukru či jeho úplné vynechání.
Patří asijská kuchyně mezi vaše oblíbené? Rádi zkoušíte nová jídla? Už nevíte, co vařit? Pojďte vařit se mnou! Moje malajská kuchařka vás seznámí nejen s recepty, ale také se základními surovinami a postupy vaření, a to od základů a srozumitelně i pro začátečníky.
Naučíte se vařit národní malajská jídla jako jsou Rendang, Nasi Lemak, Curry Ayam (kuřecí kari), Nasi Goreng (smažená rýže) nebo Mee Goreng (smažené nudle), rychlovky jako kuře na zázvoru či ústřicové omáčce, křupavé pikantní hovězí nebo oblíbenou sladkokyselou omáčku. Zavítáte i do Thajska, kde se naučíte populární Tom Yum, nebo Indie, odkud pochází Naan a Butter chicken masala.
Slovíčka, která pomohou s orientací v jídle
Bahasa Melayu neboli malajština je velice jednoduchý jazyk. Základní slovíčka není problém si osvojit již během pár dní pobytu.
Mee, mie – nudle
Nasi – rýže
Sayur – zelenina
Tauhu – tofu
Tempe – tempeh
Ayam – kuře
Daging – hovězí
Ikan – ryba
Ikan bilis – ančovičky
Udang – krevety
Sotong – chobotnice
Tiram – ústřice
Telur – vejce
Goreng – smažené
Kosong – prázdné
Hello, hi – dobrý den
Terima kasih – děkuji
Sila – prosím
Sama sama – není zač
Sa/tidak – ano/ne
Panas – horké
Sejuk – studené
Pedas – pálivé
Masin – slané
Manis – sladké
Asam – kyselé
Satu, duo, tiga, empat, lima, enam, tujuh, lapan, sembilan, sepuluh – 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Další články, které se mohou hodit při cestě do Malajsie
Jedete-li do Malajsie, mohou se vám hodit také tyto články:
- Průvodce Malajsie bez cestovky – vše, co potřebujete vědět před cestou
- Langkawi průvodce: doprava, ubytování, zajímavá místa a další info
- Koh Lipe – cesta z Langkawi, peníze, ubytování a další info
- Malajsie cena – vzorové rozpočty
- Čajové plantáže v Cameron Highlands
- Cameron Highlands: Tipy na hotely
- Langkawi: Tipy na hotely
- Kuala Lumpur: Tipy na hotely
- Penang: Tipy na hotely
- Přehled mých služeb
Kontaktní formulář
Chystáte se na dovolenou na Langkawi a rádi byste na výlet s českým průvodcem? Potřebujete poradit s programem nebo ubytováním? Láká vás dobrodružná dovolená na Sumatře? Napište mi a nechte starosti se svojí dovolenou na mně.
Další kontakty
Výlety na Langkawi, které by se vám mohly líbit
Přemýšlíte, co dělat na Langkawi? Chcete vidět něco víc než jen známá místa, o kterých se dočtete v každém průvodci? Moje výlety zahrnují nejen oblíbené atrakce a zážitky, ale také místa a aktivity, které ostatní agentury přehlížejí. Většina výletů je vhodná pro všechny, od rodin s dětmi až po starší osoby, a program lze v případě potřeby individuálně přizpůsobit.
Chtěli byste se naučit vařit malajskou kuchyni? Podívat se, kde nakupuji, dozvědět se informace o nejčastěji používaných surovinách v asijské kuchyni, dobře se najíst a v neposlední řadě vidět, jak se žije na Langkawi? Přijměte pozvání ke mě domů na kurz vaření, při kterém si společně připravíme a následně vychutnáme skvělá malajská jídla.
Vodopád Tama patří k těm místům, na které turisté jen tak nezabloudí. Je totiž ukrytý v džungli a nevede k němu žádná silnice. Jediná možná cesta je lodí a poté pěšky. Výměnou za trochu toho potu vám bude nejen uspokojující pocit ze sebe sama, ale též krásná nedotčená příroda a vodopád, u něhož budete zcela sami. Kromě vodopádu Tama uvidíte jeskyni a mangrovy, které jsou také nedotčené turistickým ruchem.
Ostrov Tuba patří do souostroví Langkawi, narozdíl od hlavního ostrova sem však turistický ruch ještě příliš nedolehl. Místní zde žijí v poklidném tempu a řada z nich se stále živí tradičními řemesly. Najdete zde autentické rybářské vesničky, mangrovy, stáda pasoucích se buvolů, jeskyně, vápence a unikátní skalní útvary, pláže i kaučukové plantáže.
Ostrov Tuba se nachází pouhých 15 minut jízdy lodí od Langkawi a potěší ty, kteří rádi prozkoumávají místa mimo obvyklé turistické trasy. A pro treky, při kterých prozkoumáte jeskyni s krásnými krápníkovými útvary a užijete si nádherný výhled na ostrovy Tuba a Dayang Bunting, to platí dvojnásob. Na závěr si vychutnáte zaslouženou odměnu v podobě oběda z čerstvých plodů moře a odpočinku na pláži.
Užijte si přírodní bohatství geoparku Kilim během odpolední privátní plavby mezi mangrovy, kdy budete na lodi pouze vy, což zaručuje dokonalý zážitek z dechberoucí přírody. Kromě plavby si vychutnáte typické malajské curry a nádherný výhled na rýžová pole a nejvyšší horu. Zjistíte, jak se vyrábí tradiční batika, nebo se osvěžíte v řece v džungli. Kromě toho navštívíte nejhezčí pláž Langkawi a ochutnáte místní speciality na nočním trhu.
Válení na pláži vás neuspokojuje a raději byste objevovali úžasnou přírodu Langkawi? Přidejte se ke mně na Kilim tour pro aktivní, která vás zavede na jeden z vrcholků Geoparku Kilim, odkud budete mít krásný výhled na nekonečnou zeleň mangrovů. Po treku se osvěžíme u vodopádu a doplníme energii při obědě v jedné z místních restaurací.
Milujete přírodu a rádi ji zažíváte v intimním duchu bez davů turistů? Pak mám pro vás skvělou zprávu! Během Datai tour se vydáte na plavbu mezi méně navštěvovanými mangrovy. Kromě toho budete mít možnost ochutnat čerstvého kraba, navštívit tradiční malajský dům, kde se dozvíte, jak se vyrábí 100 % přírodní panenský kokosový olej, a na závěr vás čeká vodopád nebo relaxace na pláži.
Vodopád Tama patří k těm místům, na které turisté jen tak nezabloudí. Je totiž ukrytý v džungli a nevede k němu žádná silnice. Jediná možná cesta je lodí a poté pěšky. Výměnou za trochu toho potu vám bude nejen uspokojující pocit ze sebe sama, ale též krásná nedotčená příroda a vodopád, u něhož budete zcela sami. Kromě vodopádu Tama uvidíte jeskyni a mangrovy, které jsou také nedotčené turistickým ruchem.
Vydejte se na poznávací okruh ostrovem s pestrým programem, který nabízí od všeho něco. Hned na začátek posnídáte mezi místními, poté se podíváte, jak se vyrábí tradiční pletené podložky, navštívíte chrámy rozličných náboženství, seznamíte se s dominantou a symbolem Langkawi a zchladíte se ve vodopádu. Poté si vychutnáte oběd a relax na pláži s krásným výhledem a na závěr se podíváte do domácí výrobny kokosového oleje.
Rádi byste ochutnali něco z místních specialit ale v malajském jídle se nevyznáte? Řešení je jednoduché – vezmu vás na Food tour, při které vás seznámím s místním jídlem a zvyklostmi a zároveň poradím, kde se dobře najíst.
Chtěli byste se naučit vařit malajskou kuchyni? Podívat se, kde nakupuji, dozvědět se informace o nejčastěji používaných surovinách v asijské kuchyni, dobře se najíst a v neposlední řadě vidět, jak se žije na Langkawi? Přijměte pozvání ke mě domů na kurz vaření, při kterém si společně připravíme a následně vychutnáme skvělá malajská jídla.
Chcete se na Langkawi naučit něco nového? Zjistit více o malajských tradicích? Pojďte na Mengkuang workshop, kde se nejen dozvíte, jak se Mengkuang vyrábí, ale výrobu si také sami zkusíte. Kromě toho ochutnáte tradiční kuih a nasajete atmosféru vesnice, která je naprosto odlišná od turistických částí Langkawi. Z workshopu si kromě nových zážitků odnesete též vlastnoručně vyrobený suvenýr.
Nádherné výhledy, které si můžete vychutnat s drinkem v ruce z paluby jachty nebo z mořské vířivky, skvělé jídlo, zábava i dokonalý relax – to je plavba na jachtě, která je mými zákazníky často hodnocena jako nejlepší zážitek celé dovolené. Rozhodně doporučuji zažít!
Jste milovníci adrenalinu, kteří neváhají vyzkoušet každé dobrodružství? Chcete zažít ten úžasný pocit svobody a vzrušení, který vám dá jízda na otevřeném moři a zároveň u toho poznat krásy jižních ostrovů Geoparku Langkawi? Jízda na Jet Ski vám splní vše. Výlet je pořádaný partnerskou společností, v případě zájmu na něj mohu jet jako doprovod/překladatel.