Malajská kuchyně: základní info, jídla a slovníček

Malajská kuchyně vychází ze tří hlavních etnických skupin obyvatel, mezi něž patří Malajci, Indové a Číňané. Všichni mají své vlastní specifické kuchyně, které se více či méně prolínají s těmi ostatními. Dále zde můžete pozorovat vlivy Thajska, Indonésie, Japonska, Korei a Blízkého východu. Díky tomuto pestrému mixu je Malajsie doslova rájem pro gurmány a dobře se najíst tady opravdu není problém. Neustále budete objevovat nové a nové chutě a jídlo vás jen stěží začne nudit.

Malajská kuchyně: základní informace

Malajsie má tři hlavní kuchyně: malajskou, čínskou a indickou. To ale není vše. Během staletí míšení jednotlivých kultur vznikla také subkultura a s ní spojená kuchyně Baba Nyonya (Peranakans), jejíž kořeny sahají a která je stále nejsilnější na Penangu. Dalším typickým příkladem jsou Mamak, tzn. potomci tamilských imigrantů, nebo chcete-li indických muslimů, kteří dali Malajsii populární Nasi Kandar. Malajská kuchyně je tak pestrým mixem plným chutí a vůní, které se vám rozhodně neomrzí objevovat.

Společné stolování, Malajsie.
Společné stolování, kdy se objedná víc věcí a každý si bere na co má chuť, je společné napříč všemi etniky v Malajsii.

Často používané suroviny

Co se jídel týče, používají se hodně arašídy, sušené ančovičky, vejce, cibule, česnek, zázvor, tamarind, krevetová pasta, koření jako je kardamom, skořice či badyán, a pro jihovýchodní Asii méně typické brambory. Ovšem ne jako příloha, ale jako součást jídel (typicky např. Curry Ayam, tzn. kuřecí curry), ke kterým se jí rýže. Dále samozřejmě rýže, nudle, čerstvá zelenina a bylinky, tofu, tempeh a maso v různých úpravách.

Malajská kuchyně je hodně o smažených pokrmech a cukru, především u street foodu a stánků s různými menšími chuťovkami („kuih“). Naštěstí se ale vedle toho dá najít také zelenina a tofu nebo tempeh.

Je malajská kuchyně vhodná pro vegetariány a vegany?

I když najdete na většině míst zeleninu, tofu a tempeh, neznamená to, že jídla jsou 100 % veganská či vegetariánská – do jídel se přidávají rybí a ústřicové omáčky, krevetové pasty nebo sušené krevety či ančovičky. V omáčce složení těžko poznáte, proto, pokud si chcete být jistí, že jíte opravdu vegansky, vždy se předem zeptejte. Další alternativou jsou veganské restaurace, kterých tu sice není příliš, ale jsou.

Malajské restaurace jsou halal, co to znamená?

Char Siew, čínská kuchyně
Malajsie je muslimská země a spousta restaurací je halal, v čínských podnicích si ale klidně můžete dát bůček (Char Siew).

Vzhledem k tomu, že většinovou skupinou obyvatel jsou Malajci (cca 65 %), kteří vyznávají islám, jsou všechny malajské restaurace a jídla halal. Halal mohou být i indické, čínské nebo thajské restaurace, halal je také McDonald, KFC, Starbucks a další řetězce.
Pojem halal je u nás známý, je ovšem mylně vykládaný jako způsob porážky zvířete. Co tedy znamená pojem halal? Jedná se o soubor pravidel, která jsou zaměřena na čistotu jídla. V obecnější rovině se pojem „halal“ používá na vše, co je povolené, schválené, v pořádku (zakázané se označuje jako „haram“).
Co tyto podmínky zahrnují? Například zákaz konzumace alkoholu a vepřového masa a výrobků z něj nebo dodržování hygieny při přípravě jídla. Aby restaurace získala halal certifikaci, musí projít kontrolou a schvalovacím procesem ze strany státních institucí.
Samotný způsob porážky se nazývá dhabíha. Jedno z pravidel říká, že smrt má být rychlá a zvíře při ní nesmí trpět. Pokud zvíře při porážce trpí, je maso považováno za nečisté – což historicky pochází z faktu, že maso kontaminované krví se v horku rychleji kazí.

Bůček a slaninu si tu ale dáte, kde?

Číňané se halal pravidly neřídí, takže v jejich restauracích si můžete užít výborně připravený bůček. Stejně tak existují čínské nebo západní obchody, případně specializované non-halal sekce v supermarketech, kde si můžete koupit slaninu, salámy a další potraviny, které v malajských obchodech neseženete.

Jedete na Langkawi a chcete se dobře najíst? Mám pro vás Mapu restaurací Langkawi, v níž najdete 32 tipů na restaurace a další podrobnější informace o jídlech, objednávání v restauracích a malajské kuchyni (pro účastníky Food tour je mapa zdarma).

Nasi Campur, Malajská kuchyně
Nasi Campur je jeden z nejoblíbenějších způsobů stravování v Malajsii a zároveň způsob, jak ochutnat maximum toho, co malajská kuchyně nabízí.

Chcete ochutnat co nejvíc? Zajděte na night market

Kde se dobře najíst, ochutnat různé dobroty, které nabízí malajská kuchyně a neutratit týdení rozpočet? Zajděte na night market, neboli noční trh. Chcete-li tak učinit na Langkawi, můžete každý den, pokaždé však na jiném místě. Při návštěvě nočních trhů se vám bude hodit slovníček a přehled jídel, které uvádím níže. Trhy začínají po 18:00, po 19:00 jsou zde již všichni prodejci. Konec je kolem 22:00.

Netušíte, jak se v jídle zorientovat? Pojďte se mnou na Food tour, kde se dozvíte vše potřebné nejen o night marketu, ale i o tom, jak fungují místní restaurace, jak si objednávat nebo kde si zaručeně pochutnáte.

Přehled night marketů na Langkawi dle jednotlivých dnů

Po kliknutí na název night marketu budete přesměrováni přímo na Google mapy.

Nigh Market, Langkawi, Malajsie
Máte-li ubytování na Cenangu, je nejblíž nigh market Temoyong.

Malajská kuchyně: příklady jídel

Roti Canai, Malajská kuchyně
Roti Canai, oblíbená malajská snídaně.
  • Nasi Ayam: Rýže a pečené kuře, podáváno s malou miskou vývaru a dvěma omáčkami – sójovou a chilli, samotné jídlo není pálivé, pálivá je pouze omáčka.
  • Nasi Lemak: Kokosová rýže, smažené kuře, vajíčko na tvrdo, okurka, smažené ančovičky a arašídy, Sambal (pálivá omáčka).
  • Roti Canai: Placky z mouky patřící mezi nejoblíbenější snídaně. Největší klasika je s curry omáčkou, další varianty zahrnují různé slané a sladké náplně (u dětí určitě zaboduje banán a nutela)
  • Laksa: Polévka s rýžovými nudlemi, mungo klíčky, krevetami, mátou, limetkou… Ingredience a chutě se liší dle oblastí. Mezi nejlepší patří Laksa z Penangu.
  • Nasi Goreng: Smažená rýže se zeleninou a různými druhy masa. Podává se s volským okem (někde je v ceně, někde musíte objednat zvlášť), standardně se připravuje s chilli, pálivá ale příliš není.
  • Mee Goreng: Smažené nudle se zeleninou a různými druhy masa. Podává se s volským okem (někde je v ceně, někde musíte objednat zvlášť), v základu je chilli pasta, intenzita pálivosti se liší dle jednotlivých úprav.
Nasi Ayam, malajská kuchyně
Nasi Ayam neboli kuře s rýží je jednoduchá klasika, kterou snědí i děti.
  • Satay: Grilované kuřecí, hovězí, kozí, jehněčí, mořské plody či játra na špejli s arašídovou omáčkou, obvykle jen lehce pikantní.
  • Rendang: Různé druhy masa (nejčastěji hovězí a kuřecí) vařené v kokosovém mléce, obvykle lehce pikantní. Jedno z nejtradičnějších malajských jídel.
  • Nasi Campur: Není jídlo ale způsob podávání jídla v lokálních restauracích. V překladu znamená rýže (nasi) + bufet (campur). Jedná se tedy o samoobslužné restaurace, kde si sami nabíráte z již hotových jídel.
  • Nápoje: Mezi největší klasiky Malajců patří Milo (kakao), Teh Tarik (čaj s mlékem), ledový čaj a různé druhy ovocných šťáv a džusů. Bohužel často extrémně sladké, takže je vždy lepší poprosit o méně cukru či jeho úplné vynechání.

Slovíčka, která pomohou s orientací v jídle

Mee, mie – nudle                                                    
Nasi – rýže                                          
Sayur – zelenina
Tauhu – tofu                              
Tempe – tempeh
Ayam – kuře
Daging – hovězí                                                          
Ikan – ryba                                                    
Ikan bilis – ančovičky                   
Udang – krevety
Sotong – chobotnice                                          
Tiram – ústřice                                                 
Telur – vejce
Goreng – smažené
Kosong – prázdné                                                    
Hello, hi – dobrý den                     
Terima kasih – děkuji                                  
Sila – prosím                                      
Sama sama – není zač
Sa/tidak – ano/ne                                             
Panas – horké                                  
Sejuk – studené              
Pedas – pálivé                                                        
Masin – slané                                                     
Manis – sladké                                 
Asam – kyselé

Satu, duo, tiga, empat, lima, enam, tujuh, lapan, sembilan, sepuluh – 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Zaujala vás malajská kuchyně? Uvařte si ji! Jak? Podle Mojí malajské kuchařky, která obsahuje recepty na jídla, která pravidelně vařím. Suroviny jsou v ČR dostupné, pálivost si přizpůsobíte a recepty jsou srozumitelné i pro začátečníky.

Malajská kuchyně: galerie a ceny jídel

Více fotek s popisy a cenami jídel najdete v galerii na Facebooku.

Update 21.5.2022: Galerie na Facebooku je staršího data. Aktuálně přidávám informace a tipy pouze na Instagram.

Další články, které se mohou hodit

Kontaktní formulář

Chystáte se na dovolenou na Langkawi a potřebujete s něčím poradit? Rádi byste na výlet s českým průvodcem? Napište mi a nechte starosti se svojí dovolenou na mě.

Nepovinný informativní údaj, který slouží pouze pro mé potřeby - zlepšování webu, služeb atd.
Nepovinný informativní údaj, který slouží pouze pro mé potřeby - zlepšování webu, služeb atd.
Nepovinný informativní údaj, který slouží pouze pro mé potřeby - zlepšování webu, služeb atd.
Další kontakty

E-mail lenka@ceskavmalajsii.cz
WhatsApp +60 16-3139792

Close
Facebook
Instagram
Praktické
Powered by 12Go system
Close

Češka v Malajsii

Váš průvodce pro exotickou dovolenou

Češka v Malajsii © Copyright 2021
Close