Češka v Malajsii

Malajská kuchyně: základní info, jídla a slovníček

V Malajsii žije hned několik různých kultur a etnických skupin, které mají své vlastní specifické kuchyně. Střetávají se zde vlivy Thajska, Indonésie, Číny, Indie a arabských zemí. Díky tomuto pestrému mixu je Malajsie doslova rájem pro gurmány. Skvělé jídlo najdete na každém rohu a jsou zde dokonce i města, která jsou vyhlášenými „must visit“ pro milovníky jídla. A ještě jedna výhoda zdejší pestré kuchyně – jídlo tady vás nebude nudit a nepřejí se vám tak, jako v zemích, kde jsou chutě poměrně úzce specifikované. V dnešním článku se zaměřuji na většinovou kuchyni, tzn. malajskou. Dozvíte se základní informace o jídle, jednotlivé druhy pokrmů a těm, co jedou do odlehlejších oblastí, se bude hodit i slovníček.

Základní informace o malajské kuchyni

Malajská jídla jsou ovlivněná v menší či větší míře Indií, Čínou a územím bývalé Perské říše a chuťově jsou o poznání jiná, než ta thajská a vietnamská. Hodně se používají arašídy, sušené ančovičky, vejce, cibule, česnek, zázvor, tamarind a pro jihovýchodní Asii méně typické brambory. Ovšem ne jako příloha ale jako součást různých kari, ke kterým se jí rýže. Dále samozřejmě rýže, nudle, zelenina, tofu, tempeh a maso v různých úpravách.

Malajská kuchyně je bohužel hodně o smažených pokrmech a spoustě cukru. Naštěstí se vždy dá, především v samoobslužných lokálních restauracích, najít i různě upravená zelenina a tofu nebo tempeh. S vhodností pro vegetariány je to ale trochu sporné, protože do jídel se často přidávají rybí, ústřicové, krevetové nebo ančovičkové omáčky a pasty. Vždy se raději předem zeptejte.

Z masa se do malajských jídel používají ryby, mořské plody, jehněčí, hovězí, kuřecí a křepelky. Vepřové v malajských restauracích z náboženských důvodů nenajdete. To si můžete dopřát v restauracích v Čínských čtvrtích a rozhodně radím, abyste to udělali. Úprava je jiná než u nás a na křupavém bůčku si určitě pochutnáte. Dále zde najdete indické, thajské a arabské restaurace. Výběr v Malajsii je zkrátka široký.

Nasi Campur, v překladu „rýže a bufet“, patří k tradičnímu způsobu servírování jídla v místních jídelnách (místní jídelna = warung).

Co znamená halal jídlo?

Vzhledem k tomu, že většinovou skupinou obyvatel jsou Malajci (cca 65 %), kteří vyznávají islám, jsou všechny malajské restaurace a jídla halal. A nejen ty. Halal mohou být také indické, čínské nebo thajské restaurace, halal je také McDonald, KFC, Starbucks a další řetězce.
Pojem halal je u nás dobře známý, je ovšem mylně vykládaný jako způsob porážky zvířete. Co tedy znamená pojem halal? Jedná se o soubor pravidel, která jsou zaměřena především na čistotu jídla. Čistota jídla dle halal podmínek znamená například absenci alkoholu (i když tento bod je sporný jelikož výklady týkající se požívání alkoholu muslimy se liší), zákaz konzumace vepřového masa a výrobků z něj a dodržování hygieny při přípravě jídla. Pro získání halal certifikace je tak potřeba splnit řadu přísných, především hygienických pravidel.
Samotný způsob porážky, při kterém je kvůli zachování čistoty potřeba zvíře zbavit veškeré krve, se nazývá dhabíha. Tento způsob porážky zvířete bývá často kritizován jako nehumánní. Jedním z pravidel porážky je však to, že smrt má být rychlá a zvíře při ní nesmí trpět. Pokud zvíře při porážce trpí, je maso považováno za nečisté.
Pozn.: celé téma je poměrně obsáhlé, já zde uvádím pouze pár stručných informací pro základní seznámení se s místním jídlem. Kdo by se chtěl hlouběji věnovat jídlu v souvislosti s náboženstvím, najde na internetu spoustu zdrojů.

Nasi Lemak – jeden z národních pokrmů. Základem je rýže, vajíčko, ančovičky, arašídy a omáčka. Dále k němu můžete dostat například smažené kuře, chobotničky, kalamáry apod.

Základní jídla malajské kuchyně

Nasi Ayam: rýže a pečené kuře, obvykle podáváno s malou miskou vývaru a dvěma omáčkami – sójovou a chilli, samotné jídlo není pálivé, pálivá je pouze omáčka.

Nasi Lemak: rýže, smažené kuře, vajíčko na tvrdo, ančovičky, arašídy, pálivá omáčka.

Roti Canai: placky z mouky s kari omáčkou, více či méně pikantní, obvykle se jí na snídani.

Laksa: polévka s tlustými kulatými nudlemi (jako silnější špagety) s krevetami nebo rybou a vajíčkem natvrdo, pikantní chuť s nádechem chuti ančoviček (omáčka z ančoviček se používá při přípravě).

Bakso: nudlová polévka s masovými knedlíčky. Knedlíčky mohou být z různých druhů masa a stejně jako u Laksy neexistuje jeden jediný pravý recept, chutě se mohou výrazně lišit dle jednotlivých oblastí.

Nasi Goreng: smažená rýže se zeleninou, různými druhy masa, vevnitř může být rozmíchané vajíčko nebo se podává s volským okem, může být s chilli, lze objednat i bez.

Nasi Goreng Kampung: smažená rýže s ančovičkami, obvykle nepálivá.

Nasi Goreng with salted fish: smažená rýže s výrazně slanou rybou, chuť ryby je opravdu výrazná a v jídle jí je je pár malých kousků, obvykle nepálivá, ovšem velice chuťově výrazná díky slané rybě.

Mee Goreng. smažené nudle se zeleninou, různými druhy masa, vevnitř může být rozmíchané vajíčko nebo se podává s volským okem, může být s chilli, lze objednat i bez.

Ikan bakar: grilovaná ryba

Satay: grilované kuřecí, hovězí, kozí, jehněčí, mořské plody či játra na špejli s arašídovou omáčkou, obvykle jen lehce pikantní.

Nasi kukus: rýže na páře s pečeným kuřetem a dvěma druhy omáček, jedna pálivá více, druhá méně.

Nasi kerabu: modrá rýže, salát, limetka, slané vejce, pečené kuře a papadam. Nejlépe chutná vše smíchané dohromady. Obvykle jen lehce pikantní.

Kerabu noodles: skleněné nebo tenké nudle se zeleninou a mořskými plody, někdy bývá uvnitř i párek, lehké jemně pikantní jídlo.

Samosa: taštičky plněné různými náplněmi (brambory, kuře, ryba, zelenina), lehce pikantní dle náplně.

Murtabak: placky (kapsy) se sladkou nebo slanou náplní, poměrně mastné a těžké.

Rendang: různé druhy masa (nejčastěji hovězí a kuřecí) s omáčkou z kokosového mléka, obvykle pikantní ale jen lehce. Jedn z nejtradičnějších malajských jídel.

Mutton curry: skopové s kari omáčkou, obvykle pikantní.

Fish, chicken curry: případně další druhy masa v kombinaci s omáčkou, může být i se zeleninou nebo bramborami, pálivost spíše jemnější.

Porridge: rýžová kaše, jí se často ke snídaním ale i během dne.

Papadam: křupavé placičky, které se dají nalámat do jídla nebo jíst jenom s kari omáčkami.

Sambal: ostrá omáčka z chilli, podává se v malém množství zvlášť na dochucení jídel.

Nasi Campur: není jídlo ale způsob servírování jídla v lokálních restauracích. V překladu znamená rýže (nasi) + bufet (campur). V místní restauraci (warung) je k dispozici v nádobě rýže a dále zelenina, maso a další. Vy si naberete na co máte chuť a platíte dle toho, co jste si vybrali. Někdy je celý proces samoobslužný, někdy je přítomna obsluha, která vám nabere rýži.

Plus nápoje: mezi největší klasiky Malajců patří Milo (kakao), Teh Tarik (čaj s mlékem), ledový čaj a různé druhy ovocných i jiných šťáv a džusů. Bohužel často šíleně sladké a tak, pokud se nechcete zabít cukrem, poproste o variantu bez cukru.

Tradiční způsob konzumace jídla. Malajci vždy vyberou více druhů jídel a každý si bere na co má chuť. Tento způsob stolování je běžný u většiny asijských národů.

Slovíčka, která se budou hodit při objednávání jídla

mi, mee, mie – nudle                                                    
nasi – rýže                                          
sayur – zelenina
tauhu – tofu (běžně rozumí i slovu tofu)                              
tempe – tempeh                            
ayam – kuře
daging – hovězí                                                                
kambing – jehněčí                          
puyuh – křepelka
ikan – ryba                                                                         
ikan bilis – ančovičky                      
udang – krevety
sotong – chobotnice                                                      
cumi – kalamáry                              
kerang – mušle
tiram – ústřice                                                                  
telur – vejce                                      
goreng – smažené
kosong – prázdné                                                           
hello, hi – dobrý den                     
terima kasih – děkuji
selamat tinggal – nashledanou                                  
sila – prosím                                      
sama sama – není zač
ya/tidak – ano/ne                                                           
panas – horké                                  
sejuk – studené              
pedas – pálivé                                                                  
tidak pedas – nepálivé                  
tanpa daging – bezmasé
asin – slané                                                                        
manis – sladké                                 
berasid – kyselé
satu, duo, tiga, empat, lima, enam, tujuh, lapan, sembilan, sepuluh – 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Galerie

Více fotek s popisy a cenami jídel najdete v galerii na Facebooku.

Je to zajímavé nebo užitečné? Pošli to dál!
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Print this page
Print
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Buffer this page
Buffer

Komentáře