Malajská kuchyně: základní info, jídla a slovníček

V Malajsii žije spousta různých kultur a etnických skupin, z nichž každá má svoji vlastní specifickou kuchyni. Střetávají se zde vlivy Thajska, Indonésie, Číny, Indie a Blízkého východu. Díky tomuto pestrému mixu je Malajsie doslova rájem pro gurmány. Skvělé jídlo najdete na každém rohu a jsou zde dokonce i města, která jsou vyhlášenými “must visit” pro milovníky jídla. A ještě jedna výhoda zdejší kuchyně – jídlo vás nebude nudit a nepřejí se vám. Na jaká jídla se tedy můžete těšit, když se vydáte do Malajsie?

Základní informace o malajské kuchyni

Malajská jídla jsou ovlivněná v menší či větší míře Indií, Čínou, Thajskem, Indonésií a územím bývalé Perské říše a chuťově jsou jiná, než ta thajská nebo vietnamská. Hodně se používají arašídy, sušené ančovičky, vejce, cibule, česnek, zázvor, tamarind, krevetová pasta a pro jihovýchodní Asii méně typické brambory. Ovšem ne jako příloha, ale jako součást jídel (typicky např. Ayam curry, tzn. kuřecí curry), ke kterým se jí rýže. Dále samozřejmě rýže, nudle, čerstvá zelenina a bylinky, tofu, tempeh a maso v různých úpravách.

Malajská kuchyně je hodně o smažených pokrmech a spoustě cukru, především u stánků s různými menšími dobrotami (“kuih”). Většinou se ale vždy dá, především v samoobslužných lokálních restauracích (“warung”), najít různě upravená zelenina a tofu nebo tempeh. S vhodností pro vegetariány je to ale sporné – do jídel se přidávají rybí, ústřicové, krevetové nebo ančovičkové omáčky a pasty. Vždy se raději předem zeptejte.

Nasi Campur, v překladu “rýže a bufet”, patří k tradičnímu způsobu servírování jídla v místních jídelnách (“warung”).

TIP: plánujete dovolenou v Malajsii a chcete ji mít v klidu a bez starostí? Stáhněte si PDF, ve kterých najdete přehled všech služeb, které poskytuji. Soubory ke stažení naleznete na této stránce.

Co znamená halal jídlo?

Vzhledem k tomu, že většinovou skupinou obyvatel jsou Malajci (cca 65 %), kteří vyznávají islám, jsou všechny malajské restaurace a jídla halal. A nejen ty. Halal mohou být i indické, čínské nebo thajské restaurace, halal je také McDonald, KFC, Starbucks a další řetězce.
Pojem halal je u nás známý, je ovšem mylně vykládaný jako způsob porážky zvířete. Co tedy znamená pojem halal? Jedná se o soubor pravidel, která jsou zaměřena na čistotu jídla. V obecnější rovině se pojem “halal” používá na vše, co je povolené, schválené, v pořádku (zakázané se označuje jako “haram”).
Čistota jídla dle halal podmínek znamená například absenci alkoholu (i když tento bod je sporný – výklady týkající se požívání alkoholu muslimy se liší), zákaz konzumace vepřového masa a výrobků z něj a dodržování hygieny při přípravě jídla. Pro získání halal certifikace je tak potřeba splnit řadu poměrně přísných pravidel.
Samotný způsob porážky, při kterém je kvůli zachování čistoty potřeba zvíře zbavit veškeré krve, se nazývá dhabíha. Jedno z pravidel porážky říká, že smrt má být rychlá a zvíře při ní nesmí trpět. Pokud zvíře při porážce trpí, je maso považováno za nečisté.
Pozn.: celé téma je poměrně obsáhlé a já zde uvádím pouze pár stručných informací pro základní seznámení se s místním jídlem. Kdo by se chtěl hlouběji věnovat náboženství, najde na internetu spoustu zdrojů.

Co nesmíte vynechat? Night market neboli noční trh

Kde se dobře najíst, ochutnat různé dobroty z malajské kuchyně a neutratit týdení rozpočet? Zajděte na night market! Chcete-li tak učinit na Langkawi, můžete každý den, pokaždé však na jiném místě. Při návštěvě nočních trhů se vám bude hodit slovníček a přehled jídel, které uvádím níže. Trhy začínají po 18:00, po 19:00 jsou zde již všichni prodejci. Konec je kolem 22:00. Kromě jídla můžete nakoupit oblečení, drobnou spotřební elektroniku a cigarety. Netušíte, jak se v jídle zorientovat? Pojďte se mnou na Food tour, kde se dozvíte vše potřebné! Chcete do malajské kuchyně proniknout ještě víc? Vezmu vás na nákup a zasvětím do tajů vaření malajských jídel.

Je váš rozpočet na dovolenou nižší a Food tour si platit nechcete? Kupte si Mapu restaurací Langkawi, ve které najdete 32 tipů na místa, kde se dobře najíst a další informace o místním jídle (pro účastníky Food tour je mapa zdarma).

PŘEHLED NIGHT MARKETŮ NA LANGKAWI DLE JEDNOTLIVÝCH DNŮ

Po kliknutí na název night marketu budete přesměrováni přímo na mapu.

Nasi Lemak – jeden z národních pokrmů Malajsie. Základem je rýže, vajíčko, ančovičky, arašídy a pálivá omáčka Sambal. Dále k němu můžete dostat smažené kuře, chobotničky, kalamáry apod.

Některá jídla malajské kuchyně

Nasi Ayam: rýže a pečené kuře, podáváno s malou miskou vývaru a dvěma omáčkami – sójovou a chilli, samotné jídlo není pálivé, pálivá je pouze omáčka.

Nasi Lemak: kokosová rýže, smažené kuře, vajíčko na tvrdo, ančovičky, arašídy, pálivá omáčka.

Roti Canai: placky z mouky s kari omáčkou, více či méně pikantní, obvykle se jí na snídani.

Laksa: polévka s tlustými kulatými nudlemi (jako silnější špagety), další ingredience se liší dle oblasti, základních druhů Laksy je 6.

Bakso: polévka s masovými knedlíčky.

Nasi Goreng: smažená rýže se zeleninou, různými druhy masa, vevnitř bývá rozmíchané vajíčko. Podává se s volským okem (někde je v ceně, někde musíte objednat zvlášť), může být s chilli, ale lze objednat i bez.

Mee Goreng. smažené nudle se zeleninou, různými druhy masa, vevnitř může bývá rozmíchané vajíčko. Podává s volským okem (někde je v ceně, někde musíte objednat zvlášť), v základu může být chilli pasta, lze objednat bez.

Ikan bakar: grilovaná ryba

Satay: grilované kuřecí, hovězí, kozí, jehněčí, mořské plody či játra na špejli s arašídovou omáčkou, obvykle jen lehce pikantní.

Samosa: taštičky plněné různými náplněmi (brambory, kuře, ryba, zelenina), lehce pikantní dle náplně.

Murtabak: placky (kapsy) se sladkou nebo slanou náplní, poměrně mastné a těžké ale dobré a většinou jen lehce pikantní.

Rendang: různé druhy masa (nejčastěji hovězí a kuřecí) vařené v kokosovém mléce, obvykle pikantní ale jen lehce. Jedno z nejtradičnějších malajských jídel.

Curry Ayam: lehce pikantní kuřecí curry poznáte dle typické oranžové barvy.

Porridge: rýžová kaše, jí se často ke snídaním ale i během dne.

Nasi Campur: není jídlo ale způsob servírování jídla v lokálních restauracích. V překladu znamená rýže (nasi) + bufet (campur). V místní restauraci (warung) je k dispozici v nádobě rýže a dále zelenina, maso a další. Vy si naberete na co máte chuť a platíte dle toho, co jste si vybrali. Někdy je celý proces samoobslužný, někdy je přítomna obsluha, která vám nabere rýži.

Plus nápoje: mezi největší klasiky Malajců patří Milo (kakao), Teh Tarik (čaj s mlékem), ledový čaj a různé druhy ovocných šťáv a džusů. Bohužel často šíleně sladké a tak, pokud se nechcete zabít cukrem, poproste o variantu bez něj.

Tradiční způsob konzumace jídla. Malajci vždy objednají více druhů jídel a každý si bere na co má chuť. Tento způsob stolování je běžný u většiny asijských národů.

Zaujala vás malajská kuchyně? Uvařte si ji! Jak? Podle Mojí malajské kuchařky, do které jsem sepsala recepty na jídla, která pravidelně vařím. Suroviny jsou v ČR dostupné, pálivost si přizpůsbíte a recepty jsou srozumitelné i pro začátečníky.

Slovíčka, která se budou hodit při objednávání jídla

mi, mee, mie – nudle                                                    
nasi – rýže                                          
sayur – zelenina
tauhu – tofu (běžně rozumí i slovu tofu)                              
tempe – tempeh                            
ayam – kuře
daging – hovězí                                                                
ikan – ryba                                                                         
ikan bilis – ančovičky                      
udang – krevety
sotong – chobotnice, kalamáry                                                      
tiram – ústřice                                                                  
telur – vejce                                      
goreng – smažené
kosong – prázdné                                                           
hello, hi – dobrý den                     
terima kasih – děkuji
selamat tinggal – nashledanou                                  
sila – prosím                                      
sama sama – není zač
ya/tidak – ano/ne                                                           
panas – horké                                  
sejuk – studené              
pedas – pálivé                                                                  
masin – slané                                                                        
manis – sladké                                 
asam – kyselé
satu, duo, tiga, empat, lima, enam, tujuh, lapan, sembilan, sepuluh – 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Galerie

Více fotek s popisy a cenami jídel najdete v galerii na Facebooku.

Další články, které se mohou hodit

Kontaktní formulář

Chystáte se na dovolenou na Langkawi/do Malajsie a potřebujete s něčím poradit? Rádi byste na výlet s českým průvodcem? Napište mi a nechte starosti se svojí dovolenou na mě.

Nepovinný informativní údaj, který slouží pouze pro mé potřeby - zlepšování webu, služeb atd.
Nepovinný informativní údaj, který slouží pouze pro mé potřeby - zlepšování webu, služeb atd.
Nepovinný informativní údaj, který slouží pouze pro mé potřeby - zlepšování webu, služeb atd.
Další kontakty

Facebook
Instagram
E-mail lenka@ceskavmalajsii.cz
WhatsApp +60 16-3139792

Close
Facebook
Instagram
Praktické
Powered by 12Go system
Close

Češka v Malajsii

Váš průvodce pro exotickou dovolenou

Češka v Malajsii © Copyright 2021
Close