Thajsko má jednu z nejznámějších a nejpopulárnějších kuchyní na celém světě. Její kouzlo spočívá v čerstvých surovinách a výrazných, nezaměnitelných chutích, jenž jsou tvořené ingrediencemi jako je rybí omáčka, ocet, cukr, tamarind, limetka a samozřejmě chilli. A jaká jsou nejznámější jídla, dezerty a ovoce, které vám může Thajsko nabídnout?
Thajsko a jeho nejznámější hlavní jídla
Thajsko je obrovské, jeho kuchyně má různá specifika dle provincií a oblastí a výborných jídel je spousta! Například na severu Thajska nejsou příliš běžná jídla z ryb a naopak zde můžete ochutnat jídla ovlivněná blízkostí Myanmaru, Laosu nebo Kambodži. Zároveň Thajsko ovlivňuje sousední země, takže se s některými jeho jídly můžete (v lehce upravených podobách), setkat i v malajské kuchyni.
Vybrala jsem hlavně ta jídla, se kterými se jako turisté setkáte nejčastěji, proto experimentujte, ochutnávejte a zcela jistě najdete ta svá oblíbená!
Uvádím také pálivost jídel, ta ovšem není 100 % spolehlivá a může se lišit dle regionu, kuchaře a individuální chuti. Pokud si však s chilli příliš netykáte, poproste pro jistotu o „less spicy“ nebo „no spicy“. V turistických oblastech rozumí téhle frázi všude, ostatně spousta restaurací nacházejících se v místech, kam jezdí turisté, dělá jídla automaticky méně pálivá než pro místní. Názvy jídel jsou uvedené v angličtině tak, jak se s nimi setkáte na jídelních lístcích – v turistických oblastech, mimo ně může být s AJ problém, ale překlad pomocí naskenování textu funguje pro thajštinu celkem obstojně.
Nejčastější thajská curry: green, yellow, red, massaman a panang
S různými druhy curry se setkáte v Thajsku všude. Můžete si je dát s kuřecím, vepřovým či hovězím masem, rybou, mořskými plody nebo tofu. Nejostřejší je red curry, green a yellow curry jsou pálivé středně a massaman a panang curry lehce.

Pad Thai
Jednoduché a rychlé smažené nudle, které proslavily thajský street food. Základem jsou široké nudle, kuřecí maso nebo krevety, případně bezmasá varianta či s tofu, vajíčko, mungo klíčky, oříšky a limetka. Pad Thai si lze dochutit přísadami (nakládané chilli, ocet, cukr, rybí omáčka), které najdete na stole, pálivost tak můžete korigovat sami.

Papaya salad/Som tam
Svěží salát z papay, rajčat, mrkve, fazolových lusků a arašídů je výborným lehkým obědem nebo večeří, případně přílohou ke grilovaným rybám nebo crispy pork. Někdy může obsahovat pražené ančovičky nebo malé sušené krevety. Obvykle bývá dost pálivý.

Morning glory/vodní špenát
Připravuje se jako příloha na ústřicové omáčce či česneku nebo se přidává do křupavého bůčku (crispy pork), smažené rýže (fried rice) a dalších jídel. Pálivost záleží na použití v konkrétním jídle, jako samostatná zelenina bývá bez chilli nebo je jen lehounce pikantní.

Crispy pork
Thajský křupavý bůček je skvěle vypražený a nepřijde mi tak mastný, jako ten v naší české úpravě. Dělá se s morning glory, thajskou bazalkou, samotný s kyselo-pálivou omáčkou apod. Jí se s rýží, se salátem z papay (Som Tam) nebo samotný jako rychlá chuťovka z ulice.

Minced pork/chicken with Thai Basil
Pad Kra Pao, mleté kuřecí nebo vepřové maso s thajskou bazalkou, česnekem a rybí omáčkou je geniálně jednoduchým jídlem, na kterém si nejen pochutnáte v Thajsku, ale také ho zvládnete v pohodě připravit doma v českých podmínkách (video recept zde). Thajská bazalka má lehce pikantní mátovo-limetkovou chuť a používá se nejen s mletým a kuřecím, ale i do spousty dalších jídel. Pálivost jídla obvykle malá až střední.

Sweet and sour chicken
Kuřecí maso se sladkokyselou omáčkou a ananasem, někdy může obsahovat i papriku. Specifická chuť asi nepotěší každého, ale je volbou pro ty, kteří nemají rádi ostrá jídla (hodně oblíbené je u dětí).
Cashew nut chicken
Thajsko má spoustu farem, které pěstují a zpracovávají kešu ořechy. Kuřecí maso s kešu ořechy je díky tomu jedním z častých jídel v mnoha restauracích a zároveň další možností pro ty, kteří nemají rádi pálivé jídlo.
Chicken/vegetable with oyster sauce
Kuřecí maso nebo zelenina připravovaná na ústřicové omáčce je další alternativou pro ty, kteří nemusí pálivá jídla. Ústřicová omáčka se v Thajsku používá do spousty jídel, poměr je ale menší než v tomto případě, kdy hraje hlavní roli.
Chicken with ginger
Kuřecí maso se zázvorem je výborným a opět velice častým jídlem. Pikantnost mu dodává zázvor, jímž se do jídla opravdu nešetří. Použité suroviny jsou stejně jako u Pad Kra Pao dostupné i v ČR, takže si jídlo můžete připravit doma a připomenout si tak Thajsko a jeho atmosféru (recept zde).
Fried rice and Fried noodles
Na smaženou rýži nebo nudle v nekonečně mnoha variacích s různými druhy masa a zeleniny narazíte doslova na každém rohu. Jedná se o jedno z nejlevnějších jídel, jehož pálivost se liší místo od místa. Typicky se podává se smaženým vajíčkem (volským okem), ale pozor, někdy je vejce v ceně a někdy ne.

Polévky Tom Kha, Tom Yum a další
Další legendy, které proslavily Thajsko. Tom Kha a Tom Yum mají podobný základ koření a surovin, které jim dodávají lehce nakyslou, pikantní chuť s nádechem svěžesti limetek a citronové trávy. Tom Kha je zjemněná kokosovým mlékem a je lehce do sladka (s kokosovou vodou nebo mlékem ale může být i Tom Yum, záleží na regionu). Do obou se používá kuřecí maso, krevety, mušle, kalamáry nebo jejich kombinace. Další stálicí jsou kuřecí nebo vepřové vývary s různými druhy masa, ryb, mořských plodů, vnitřností, rybích nebo tofu koulí a zeleniny.
V Thajsku (a ostatních zemích kolem), je běžné jíst k polévkám rýži a mít je jako součást hlavního chodu, nikoli jako předkrm. Je také normální vyjíst z polévky pouze maso (a nudle) a vodu nechat. Sníte-li úplně všechno, budou překvapení, nikoho to ale neurazí. Spíše budou nadšení, že vám chutná.

Ryby a plody moře v různých úpravách
Thajsko má moře a většina dovolených probíhá na ostrovech, kde se setkáte s širokou nabídkou ryb a mořských plodů v různých úpravách – grilované, na páře, v curry, smažené nebo se zeleninou. V některých restauracích si můžete sami vybrat, jakou přesně rybu (a další) chcete a následně si pro ni zvolit způsob přípravy.

Thajsko bez night marketu není Thajsko
Chcete něco malého k zakousnutí, rychlou večeři nebo ochutnat více druhů jídel? Pak využijte toho nejlepšího, co Thajsko a asijskou kuchyni obecně proslavilo – vydejte se na night market a ochutnávejte, ochutnávejte a ochutnávejte. Jídlo se prodává rychle a tak příliš nehrozí, že by zde něco stálo a kazilo se v teple po několik hodin. Led je vyráběný z pitné vody, takže nápoje s ním jsou nezávadné.
Pokud ovšem na ulici a trzích nejste zvyklí jíst a jste v Thajsku poprvé, žaludeční a střevní potíže si vás najít mohou. Léky na ně zakoupíte v prodejnách 7/11 nebo lékárnách. Kromě léků je také dobré myslet na prevenci a hydrataci, na kterou je úžasná nejen normální, ale i kokosová voda nebo rehydratační sůl v prášku.
Sushi
Sushi sice není tradičním thajským jídlem, i tak se s ním ale setkáte na všech night marketech, kde stojí doslova pár korun. Jeden kousek začíná na ceně 5 bahtů, zážitek jako ze špičkové japonské restaurace ale nečekejte.
Chicken/beef/pork Satay
Satay je kuřecí, hovězí nebo vepřové maso na špejli podávané s arašídovou omáčkou. Setkáte se ním hlavně na jihu Thajska a dále pak v indonéské a malajské kuchyni (kde se ale nedělá z vepřového). Omáčka je nasládlá a jen lehce pikantní.

Párky, tofu a další na špejli
Kromě Satay najdete na night marketech nespočet různých jídel na špejli. Nejčastěji se prodává tofu, rybí koule, párky, různé druhy masa (ať už samotné nebo v kombinaci se zeleninou), krabí tyčinky nebo hmyz. Nutno říci, že tohle rozhodně není to nejlepší, co vám thajská kuchyně může nabídnout. Velice často se jedná o jídla ze zmražených polotovarů, jejichž kvalita je vzhledem k nízké ceně nevalná.

Smažené rybičky, oříšky, hmyz
Jako drobné občerstvení, se připravují malé smažené rybičky, oříšky nebo hmyz. Hmyz sám o sobě nemá žádnou chuť, tu dodává spíš použité koření a způsob úpravy. Je spíše doplňkem a atrakcí pro turisty než běžnou součástí stravy Thajců.
Thajsko, království sladkostí
Thajci milují sladké a tak se v Thajsku setkáte s nepřeberným množstvím buchet, mini koláčků, zmrzlin nebo sladkých placek. Já jsem vybrala pouze 3 hlavní, při toulkách Thajskem jich však objevíte mnohem víc.
Mango sticky rice
Lepivá rýže podávaná s mangem a kokosovou omáčkou je jedním z největších hitů, které může Thajsko v oblasti dezertů nabídnout.

Rotti
Thajské palačinky mají křehké a lehké těsto, které se dost podobá malajským Roti Canai. Můžete si je objednat s různými druhy ovoce, nuttelou, čokoládou, případně na slano se sýrem nebo curry omáčkou. Doporučuji nenechat se zlákat sýrovou variantou, budete zklamaní, Thajsko není zrovna království sýrů.
Zmrzlina
V horkém počasí přijde vhod zmrzlina. S tou se v Thajsku setkáte v různých podobách. Nebuďte příliš překvapení, když pod zmrzlinou najdete rýži, jste v Asii a rýže je prostě všude. Narazit můžete také na zmrzlinu v housce s rýží, která se prodává v malých pojízdných stáncích.
Ovoce, se kterým se v Thajsku nejčastěji setkáte
Tropické podnebí umožňuje pěstování skvělého a šťavnatého ovoce, o kterém si u nás můžeme nechat jen zdát. Neváhejte a dopřávejte si při dovolené vitamínů, co to jen jde. Na veškeré níže uvedené ovoce narazíte i v Malajsii.
Rambutan
Červené ovoce s jemnými ostny, bílým šťavnatým vnitřkem a peckou uvnitř. Je sladké a svou chutí nejvíce připomíná liči.

Dragon fruit
Dragon fruit je známý i u nás, ale v Thajsku vám bude chutnat rozhodně víc. Setkáte se můžete s bílým nebo červeným vnitřkem, který sníte nejlépe tak, že ho vydlabete lžičkou. Je skvělým zdrojem vitamínů a tekutin.

Longan
Hnědé kuličky na větvičce mají bílou dužinu, většinou s peckou, měla jsem ale i varianty bez. Je příjemně nasládlý, ne ale nijak moc. Vrchní slupka je tvrdá a neloupe se zrovna nejlépe (nejlepší je kuličku lehce zmáčknout, aby slupka praskla).

Durian
V Asii se mu říká Král ovoce, s čímž řada cizinců souhlasit nebude. Durian je známý především extrémně silným hnilobným zápachem, kvůli kterému se s ním nesmí do hotelů, metra, kanceláří a dalších veřejných prostor. V Thajsku a Malajsii je lahůdkou číslo jedna a pořádají se o něj dražby. Konzumuje se dužina, jež má máslovou konzistenci a chuť je jako… no, vyzkoušejte sami, buď se přidáte na stranu těch, co ho milují, nebo k těm, kterým stačí ochutnat a již nikdy více.

Kokos
V zemi plné kokosových stromů narazíte na čerstvé kokosy všude. Kokosová voda je plná vitamínů a je přírodním antioxidantem, který je ideální na osvěžení a hydrataci v horkém tropickém počasí. Hodně vám pomůže při průjmech a nemocech, výborná je také na pleť a vlasy. Kokos obecně má celou řadu využití od potravinářského přes stavební až po kosmetický průmysl.

Guava
Ovoce se zelenou slupkou a tvrdší nakyslou dužinou, která se nejčastěji konzumuje se směsí cukru a chilli.

Passion fruit
Kyselé ovoce ve tvaru hvězdiček. Jí se tak, že se odřízne vršek a dužina se posolí, čímž se zmírní kyselost ovoce. Můžete ale samozřejmě i bez soli, záleží, jak vám chutná.

Jackfruit
Pro neznalé vzhledově zaměnitelný s durianem, chuť ale daleko jemnější a opravdu lahodná. Poznáte ho dle velikosti, která je oproti durianu několikanásobná.


Mangosteen
Další z menších druhů ovoce. Díky vysokému obsahu vitamínů je mangosteen považován za jeden z nejlepších druhů ovoce.

Papaya, mango, ananas, banány, melouny
Nejsou u nás neznámým ovocem, v Thajsku jsou ale daleko chutnější. Papaya, mango a ananas se často prodávají stejně jako guava s chilli nebo směsí chilli a cukru. Koupíte je buď celé nebo nakrájené do malých pytlíčků se špejlí, takže se vám budou dobře jíst. Nikdy mi z takto koupeného ovoce nebylo špatně, pokud jste však v Asii poprvé a nejste zvyklí, může se stát. Jistotou pro začátečníky s thajským street foodem je koupit celé ovoce a oloupat si ho sami, případně ještě umýt pitnou vodou.