Češka v Malajsii

Nejznámější thajská jídla a ovoce, která milujeme

Thajská kuchyně je jednou z nejznámějších a nejpopulárnějších na celém světě. Její kouzlo spočívá v čerstvých surovinách a výrazných, nezaměnitelných chutích, jež tvoří ingredience jako rybí omáčka, ocet, cukr, limetka a chilli. Při prvním ochutnání vám chuť jídla bude připadat možná trochu zvláštní, přeci jen se jedná o úplně jinou kuchyni, než na kterou jsme zvyklí. Jakmile ale přivyknete, thajskou kuchyni si zamilujete! Nemusíte se bát ani pověstné pálivosti, spousta jídel není zdaleka tak ostrá, jak se traduje. Navíc není problém poprosit o „no spicy“ nebo „less spicy“ a na ostré chutě si zvykat postupně. A jaká jsou nejznámější thajská jídla, se kterými se můžete setkat?

Nejznámější thajská jídla

Thajských jídel a jejich variací je spousta. Já jsem vybrala hlavně ty, se kterými se jako turisté setkáte nejčastěji. Uvádím také pálivost jídel, ta ovšem není 100 % spolehlivá – může se lišit dle regionu, kuchaře a individuální chuti.

Curry – green, yellow, red, massaman a panang

Green curry

S různými druhy curry se setkáte v Thajsku asi všude. Můžete si je dát s kuřecím, vepřovým či hovězím masem, rybou, mořskými plody nebo tofu. Nejostřejší je red curry, green a yellow curry jsou pálivé středně a massaman a panang curry lehce.

Pad Thai

Pad Thai

Jednoduché a rychlé smažené nudle, které proslavily thajskou kuchyni. Základem jednoho z nejpopulárnějších thajských jídel jsou nudle, maso (lze i bez), vajíčko, oříšky a limetka. Pad Thai si obvykle dochutíte omáčkami, které najdete na stole, pálivost tak můžete korigovat sami.

Papaya salad

Salát může být i s kalamáry

Svěží salát z papay, rajčat, mrkve, fazolových lusků a arašídů je skvělým lehkým obědem nebo večeří a výbornou přílohou ke grilovaným rybám nebo ke crispy pork. Někdy může být i s praženými ančovičkami. Obvykle dost pálivý.

Morning glory

Morning glory s česnekem česnekem a ústřicovou omáčkou

Chutná a výživná zelenina, která je nejpodobnější našemu špenátu. Připravuje se jako příloha na ústřicové omáčce nebo třeba ve spojení s crispy pork. Pálivost záleží na použití v konkrétním jídle.

Crispy pork

Crispy pork s morning glory

Thajský křupavý bůček je skvěle vypečený a nepřijde mi tak mastný, jako ten náš český s knedlíkem. Dělá se s morning glory, thajskou bazalkou, samotný s kyselo-pálivou omáčkou apod. Jí se s rýží, se salátem z Papay nebo samotný jako rychlá „chuťovka“.

Minced pork/chicken with Thai Basil

Minced chicken

Mleté kuřecí nebo vepřové maso s thajskou bazalkou. Thajská bazalka je odlišná od té italské, má lehce pikantní limetkovou příchuť a používá se nejen s mletým a kuřecím, ale i do spousty dalších jídel. Pálivost jídla obvykle střední.

Sweet and sour chicken

Kuřecí maso se sladkokyselou omáčkou a ovocem, nejčastěji ananasem. Specifická chuť asi nepotěší každého, ale je pro vás volbou, pokud chcete nepálivé jídlo.

Cashew nut chicken

V Thajsku je spousta farem produkujících kešu ořechy a tak je kuřecí maso s kešu oříšky jedním z častých jídel v menu mnoha restaurací. Zároveň je další volbou, pokud chcete jídlo, které není pálivé.

Chicken/vegetable with oyster sauce

Kuřecí maso nebo zelenina připravovaná s ústřicovou omáčkou je další volbou pro ty, co nemusí pálivá jídla.

Chicken with ginger

Kuřecí maso se zázvorem je výborným a opět velice častým jídlem. Pikantnost mu dodává zázvor, jímž se do jídla opravdu nešetří.

Fried rice and Fried noodles

Smažená rýže, evergreen nejen thajské kuchyně

Na smaženou rýži nebo nudle v nekonečně mnoha variacích s různými druhy masa či zeleniny narazíte doslova na každém rohu. Jedná se o jednu z nejlevnějších variant jídla. Pálivost se liší místo od místa.

Polévky – Tom Kha, Tom Yum, nudlové

Tom Yum

Legendární a celosvětově známé thajské polévky. Tom Kha a Tom Yum mají podobný základ koření a surovin, které jim dodávají lehce nakyslou a pikantní chuť s nádechem svěžesti limetek. Tom Kha je zjemněná kokosovým mlékem a je lehce do sladka. Do obou se nejčastěji používá kuřecí maso nebo krevety. Další stálicí jsou nudlové polévky s různými druhy masa, rybích nebo tofu koulí a zeleniny.

Ryby a plody moře v různých úpravách

Ryb se můžete, především na jihu, najíst opravdu vrchovatě.

Jsme v Thajsku, v dosahu moře a tak se zde setkáte se širokou nabídkou ryb a mořských plodů v různých úpravách – grilované, v páře, v curry, smažené nebo se zeleninou. Pro nás je možná nezvyk jíst k rybě rýži, ale věřte, že je tato kombinace velice lehká a chutná.

Menší jídla a chuťovky

Chcete něco malého k zakousnutí, rychlou večeři nebo ochutnat více druhů jídel? Jděte na night market a ochutnávejte, ochutnávejte a ochutnávejte.

Sushi

Sushi sice není tradičním thajským jídlem, i tak se s ním ale setkáte na všech night marketech, kde stojí doslova pár korun. Jeden kousek začíná na ceně 5 bahtů.

Chicken/pork Satay

Satay – maso na špejli s arašídovou omáčkou

Satay je kuřecí nebo vepřové maso na špejli podávané s arašídovou omáčkou. Setkáte se ním hlavně na jihu Thajska a dále pak v Malajsii a Indonésii. Bývá jen lehce pikantní.

Cokoli na špejli

Za mě to nejméně zajímavé z thajské kuchyně

Kromě Satay najdete na night marketech nespočet různých jídel na špejli. Nejčastěji se prodává tofu, rybí koule, párky, různé druhy masa (ať už samotné nebo v kombinaci se zeleninou), krabí tyčinky nebo hmyz. Já osobně se těmhle jídlům spíše vyhýbám, kromě grilovaného masa na nich neshledávám nic moc dobrého.

Smažené rybičky, oříšky, hmyz

Jako drobné občerstvení, se připravují malé smažené rybičky, oříšky nebo hmyz. Hmyz sám o sobě nemá žádnou chuť, tu dodává spíš použité koření a způsob úpravy. Je spíše doplňkem a atrakcí pro turisty než běžnou součástí potravy.

Dezerty

Thajci milují sladké a tak se v Thajsku setkáte s nepřeberným množstvím buchet, mini koláčků, zmrzlin nebo sladkých placek. Já jsem vybrala pouze 3 hlavní, při toulkách Thajskem jich však objevíte mnohem víc.

Mango sticky rice

Mango sticky rice

Lepivá rýže podávaná s mangem a kokosovou šťávou je jedním z největších hitů mezi dezerty.

Rotti

Thajské palačinky mají křehčí a lehčí těsto než naše české. Můžete si je objednat s různými druhy ovoce, nuttelou, čokoládou, případně i na slano se sýrem nebo curry omáčkou. Doporučuji nenechat se zlákat sýrovou variantou, budete zklamaní.

Zmrzlina

V horkém počasí přijde vhod zmrzlina. S tou se v Thajsku setkáte v různých podobách. Nebuďte příliš překvapení, když pod zmrzlinou najdete rýži, jste v Asii a rýže je prostě všude. Narazit můžete i na zmrzlinu v housce s rýží.

Ovoce

Tropické podnebí umožňuje pěstování skvělého a šťavnatého ovoce, o kterém si u nás můžeme nechat jen zdát. Neváhejte a dopřávejte si při dovolené vitamínů co to jen jde.

Rambutan

Rambutan

Červené ovoce s jemnými ostny, bílým šťavnatým vnitřkem a peckou uvnitř. Je sladké a svou chutí nejvíce připomíná liči.

Dragon fruit

Dragon fruit – bílá varianta

Dragon fruit je známý i u nás, ale tak chutný, jako v Thajsku u nás není. Setkáte se s variantou bílého nebo červeného vnitřku a je skvělým zdrojem vitamínů a tekutin.

Longan

Hnědé kuličky na větvičce s tvrdou loupací slupkou jsou šťavnaté a sladké. Většinou s peckou, měla jsem ale i varianty bez.

Durian

Durian – nejsmradlavější ovoce na světě

Ovoce známé především extrémně silným zápachem, kvůli kterému se s ním nesmí do hotelů, metra, kanceláří a dalších veřejných prostor. V Thajsku je lahůdkou číslo jedna a pořádají se o něj dražby. Někdo ho miluje, někomu přijde odporný. Dužina, která se konzumuje má máslovou konzistenci a chuť je jako… no, vyzkoušejte sami.

Kokos

Mladý kokos má méně dužiny a více šťávy

V zemi kokosových palem narazíte na čerstvé kokosy všude. Kokosová voda je ideální na osvěžení a hydrataci, čímž pomáhá předcházet průjmům a dalším onemocněním. Výborná je také na pleť.

Guava

Guava

Kyselé ovoce se zelenou slupkou, které se nejčastěji konzumuje se směsí cukru a chilli.

Passion fruit

Passion fruit

Kyselé ovoce ve tvaru hvězdiček. Jí se tak, že se odřízne vršek a dužina se posolí, čímž se zmírní kyselost ovoce.

Jackfruit

Jackfruit neboli chlebovník
Dužina chlebovníku

Pro neznalé vzhledově zaměnitelný s durianem, chuť ale daleko jemnější a opravdu lahodná. Poznáte ho dle velikosti, která je oproti durianu několikanásobná.

Mangosteen

Mangosteen

Další z menších druhů ovoce. Díky vysokému obsahu vitamínů je označováno za královnu ovoce.

Papaya, mango, ananas, banány, melouny

Nejsou u nás neznámým ovocem, v Thajsku jsou ale daleko chutnější. Papaya, mango a ananas se často prodávají stejně jako guava s chilli nebo směsí chilli a cukru.

Thajsko je obrovské a jeho kuchyně má různá specifika dle provincií a oblastí. Například na severu Thajska nejsou příliš běžná jídla z ryb a naopak zde můžete ochutnat jídla ovlivněná blízkostí Myanmaru, Laosu nebo Kambodži. Proto experimentujte, ochutnávejte a zcela jistě najdete ta svá oblíbená!

Je to zajímavé nebo užitečné? Pošli to dál!
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Print this page
Print
Share on Tumblr
Tumblr
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Komentáře